Miksi sähköä kannattaa käyttää fiksusti?

Olemme kaikki riippuvaisia energiasta. Siksi sitä on hyvä käyttää järkevästi. Mutta mitä fiksu energiankäyttö tarkoittaa? Mistä sinun kannattaa lähteä liikkeelle?

Moni ajattelee energiaa itsestäänselvyytenä, vaikka tosiasiassa jokaisen meistä pitää kiinnittää huomiota siihen, miten energiaa käytämme. Kun puhumme energiasta, tarkoitamme sillä sekä lämmitykseen tarvittavaa lämpöenergiaa että sähköllä toimiviin laitteisiin tarvittavaa sähköenergiaa.

Energiansäästön hyödyt sinulle

Kun säästät energiaa, säästät myös rahaa. Kannattaa miettiä, mihin kaikkeen käytät energiaa, minkä jälkeen voit lähteä karsimaan tarpeetonta kulutustasi. Vaikka asuisit vuokra-asunnossa ja sähkö, lämmitys ja vesi kuuluisivat vuokraan, kohtuullisuus sähkönkäytössä on fiksua. Näin vuokrataso ei lähde nousuun.

Energiansäästö kannattaa myös ympäristön näkökulmasta: kun karsit tarpeetonta energiankulutusta, pienennät omaa hiilijalanjälkeäsi.

Energiansäästön hyödyt ympäristölle ja yhteiskunnalle

Energiantuotanto, jakelu ja käyttö vaikuttavat kaikki ympäristöön. Ympäristövaikutuksia syntyy esimerkiksi silloin, kun tuotetaan energiaa erilaisista lähteistä, rakennetaan ja ylläpidetään sähköverkkoja ja kuljetetaan öljyä ja kaasua jalostamoille ja käyttäjille.

Kaikki fossiiliset polttoaineet ovat uusiutumattomia luonnonvaroja. Niillä tuotetun energian käyttö kiihdyttää ilmaston lämpenemistä. Samalla kiihtyvät ilmaston lämpenemiseen liittyvät, elämää uhkaavat ilmiöt, kuten vedenpinnan nousu, tautien lisääntyminen ja ruoan puute. Onneksi voimme vähentää fossiilisten polttoaineiden käytöstä syntyviä päästöjä: se onnistuu säästämällä energiaa ja parantamalla energiatehokkuutta.

Emme voi suhtautua energiaan kuin sitä olisi loputtomasti. Kun yhteiskuntamme sähköistyy, puhtaasti tuotettua energiaa tarvitaan enemmän. Siksi on tärkeää, että me kaikki käytämme sähköä kohtuullisesti. Näin sitä riittää koko yhteiskunnalle. 

Energian säästäminen kotona

Energian säästäminen ei ole vaikeaa – kyse on monesti vain uusien tapojen opettelusta. Säästökeinoja on monenlaisia, eikä kaikkia tapoja tarvitse muuttaa yhdellä kertaa.

Kotona energiaa kuluu eniten lämmitykseen. Hyvä paikka aloittaa onkin säätää huonelämpötilat oikealle tasolle. Oleskelutiloissa sopiva lämpötila on 20–22 °C, makuuhuoneessa riittää vähempikin – viileämmässä lämpötilassa usein myös nukkuu paremmin.

Myös lämmin vesi ja sähkölaitteet kuluttavat energiaa. Vältä siis lämpimän veden juoksutusta: skippaa pitkät suihkut, äläkä pese astioita juoksevan veden alla. Vettä säästyy myös, kun peset vain täysiä pyykki- ja tiskikoneellisia. Ruoka kannattaa lämmittää mikrossa uunin tai lieden sijaan. Muistathan myös sammuttaa kaikki laitteet aina käytön jälkeen – oli kyse sitten läppäristä tai valoista. 

Milloin sähkölaitteita kannattaa käyttää?

Sähkön hinta vaihtelee tunneittain tuotanto- ja kulutustilanteen mukaan. Sillä siis on väliä, milloin sähköä käytät. Asiakkaanamme voit seurata omaa kulutustasi Nivos Online -palvelussa. Se auttaa ymmärtämään, mihin ja milloin sähköä kuluu kotonasi.

Sähkön kulutus on fiksuinta ajoittaa sellaisiin hetkiin, kun sähköä saa edulliseen hintaan. Edullisempia aikoja suosimalla voit vaikuttaa myös tulevien sähkösopimusten hintoihin.

Mistä sähkön hinnan sitten näkee? Hintaa voit seurata esimerkiksi Fingridin Tuntihinta-sovelluksesta. Koska sähköä kulutetaan usein vähemmän öisin ja viikonloppuisin, sähkö on silloin yleensä myös edullisempaa. Monissa sähkölaitteissa – kuten astian- tai pyykinpesukoneissa, sähkökiukaissa ja kylpyhuoneen mukavuuslattialämmityksissä – on ajastustoiminto, jolla laitteen käytön voi ajoittaa edullisempaan aikaan.  

(Lähde: Energiansäästöviikon artikkeli)

Lisää energiansäästövinkkejä

Fiksusta ja säästeliäästä energiankäytöstä on hyötyä meille kaikille. Kokosimme hyödyllisiä energiansäästöön liittyviä ohjeita ja vinkkejä.

Tutustu ja ota käyttöön itsellesi sopivimmat


Haluatko pysyä ajan hermolla? Tilaa uutiskirjeemme!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat ensimmäisten joukossa tietoa energiaan, veteen ja lämpöön liittyvistä ajankohtaisista aiheista (max 1-2 kertaa kuukaudessa)! Lähettämällä sähköpostiosoitteesi annat meille luvan tallentaa tietosi asiakasrekisteriimme. Käsittelemme asiakastietojasi huolella, tästä linkistä pääset lukemaan tietosuojaselosteemme.